Idawho?.blogg.se

If I ever leave this world alive

Sista måltiden

Kategori: Allmänt

Sista praktikdagen, sista kvällen i Ghettot med mina houmies, sista måltiden. Det blev pizza med Disney musik i bakgrunden. Nu är jag dödstrött och förväntansfull. Imorgon är jag ett steg närmare hem och ett steg närmare min moder. Det kommer kännas både som en lättnad att inte behöva dela hus med 7 andra utan ett eget rum med en dörr. Men på något sätt känns det också lite bittersweet. Vem vet om och när jag ser dessa människor igen. Hur ska jag nu kunna somna in på kvällarna utan spanjorskornas glada skratt och maltesernas vilda knapprande på sina laptops? Om något är min svaga sida är det farväl, I just can't say goodbye in a mature way.
 
Nej nu blev det ledsamt det här..
 

Vart tog tiden vägen?

Kategori: Allmänt

Nu går det undan som bara den! Här tycker jag att jag inte gjort någonting, och endå närmar sig klockan redan kl.20! Här ska det ännu hinnas packas, sättas ny musik på telefonen, förbereda sig mentalt för sista praktikdagen imorgon samt för att komma hem. Jag tror jag först idag insett hur mycket jag måste få fixat när jag kommer hem. Storstädning i lägenheten, matinköp, tvätta kläder, göra sig av med gamla onödiga saker som ligger och skräpar, få bytt till vinterdäck, få införskaffat en cykel. Ja just det, ska försöka vara social också! Nä, det gäller bara att få en början så flyter det på sen. No panic!
 
Jag kan dessutom stolt meddela att jag har lyckats ta mig igenom min 30 dagars triceps utmaning! Så här starka armar har jag inte haft på ett bra tag. I och för sig är det inte svårt att ha starkare armar än det jag hade före, men det är en liten detalj. Nu på fredag börjar jag med en ny utmaning: 30 day Little black dress workout!
 

Mother nature strikes again

Kategori: Allmänt

 Sweet mother of Nature! Här är det håll igång ska ni veta. Utanför flyger nästan trampolinen iväg till en ny adress och man får hålla dörrar och fönster fast för att inte slukas ut i virvelvindarna. Jag har inte känt mig så här tacksam över att ha tak över huvudet på en lång tid. Nu är det bara att önska och hoppas att taket hålls kvar. Sådär, nu efter att ha fått ge en liten väderupplysning ska jag försöka fixa mig något varmt att dricka! Ha det fint!
 
Mycket bra låt tycker jag!

 

 

Mood swings

Kategori: Allmänt

Såå många tankar och känslor snurrar på i mitt stackars huvud i ett oorganiserat kaos.. Kan förklaras med två drömmar jag har haft nu två nätter,
 
Dröm nummer 1: Jag och alla de viktigaste människorna i mitt liv står vid en hög och brant klättervägg. Utan att tänka börjar jag klättra, jag klättrar tills jag kommer till toppen och jag tittar ner. Där nere står alla och klappar sina händer och hurrar. Jag känner en otrolig glädjerush och kan inte sluta skrattar. Sedan inser jag plötsligt, jag har ingen skyddsutrustning eller linor som håller mig säker. Men istället för att drabbas av panik klättrar jag självsäkert ner tills jag når marken tryggt.
 
Dröm nummer 2: Jag har just precis kommit hem från Danmark och någon fyller år så alla mina vänner + massa andra människor jag inte sett på evigheter kommer vara där. Jag ser fram emot att se dem alla så jag håller på att spricka. Jag anländer till festen där alla sitter och väntar runt ett långt bord. Jag tjuter "Hej alla, guuu vad jag har saknat er alla!" och alla bara tittar upp snabbt, ingen reaktion och fortsätter bara prata med varandra. Ingen är glad att se mig.
 
Don't get me wrong, i grund och botten är jag nog glad och lycklig!
 
 
 
 
 

Halloween at Tivoli

Kategori: Allmänt

Godagens! Ja nu börjar det sakta men säkert närma sig kan man väl lugnt säga. Om en vecka kommer jag hem till Finland igen, om fem dagar får jag se min vackra mamma och bara fyra dagar kvar på praktiken! Vart tog tiden vägen? Tiden går väl fort när man har roligt? Roligt hade vi i alla fall igår då vi som små barn än en gång åkte till Tivoli och avnjöt de vackra halloween dekorationerna. Snyggt jobbat var det!
 
 

Home is wherever I'm with you

Kategori: Allmänt

Om jag har lärt mig någonting under mina snart 10 veckor här i Danmark så är det en sak. Jag har en så otrolig tur som har så fina vänner och familj. Jag tror inte att jag någonsin har uppskattat alla så mycket som jag gör nu när jag inte sett er alla på "så länge". Jag vill och hoppas att ni alla vet hur mycket nu betyder för mig och hur glad och förväntansfull jag är över att få se era vackra nyllen igen! Kollade igenom gamla bilder idag, och jesus ni har nog gett mig så mycket fina stunder. Ni får mig att må bra, ni hjälper mig att älska mig själv. Ni är min familj, och jag älskar er tills den dagen jag dör. Jag kommer aldrig att glömma er och allt kul vi har fått uppleva tillsammans, och jag ser fram emot alla härliga minnen också i fortsättningen. Så tack!
 
YOU ARE THE BEST!
 

Bad hairday- but a good day!

Kategori: Allmänt

Did somebody say bad hairday? Håret fluffar sig och känns mer som en hjälmperuk än riktigt hår.. Well, no can do! Jag stucker iväg till skolan i Naestved för att göra min sista evaluering på mina praktikplatser här!
 
 

Favorite scars

Kategori: Allmänt

Regn och rusk i Danmark idag. Så kan lika bra bjuda på lite galet snusk. Roligt var det så länge det varade!
 
Hela spektaklet slutade med att jag i all min iver föll och söndrade mina byxor och skrapa upp knäna. Snyggt jobbat!
 
För att glömma och förlåta bjuder jag nu på två fina låtar från Chers nya album "Closer to the truth"!
 
 
 

Autumn winds

Kategori: Allmänt

Jag vet inte om jag ska vara glad eller bara skämmas! Allt gick precis som planerat igår förutom att det kanske blev lite för mycket av det goda. Se upp med den där alkoholen! Inte roligt att missa allt det roliga och bara ha svaga minnen av gårdagen med hjälp av bilder. Men det jag minns var kul, riktigt kul! Här kommer lite bilder från vår lilla utflykt på dagen igår, kvällens bilder måste ännu smältas.
 
 

Face the sun

Kategori: Allmänt

God morgon världen, greetings from Denmark! Här flyter det på som vanligt, men lite små extra ljusglimtar här och där. Igår upptäckte jag att jag kunde höra James Blunts nya album "Moon landing" på youtube! Som jag har väntat! Jag blev så glad och inspirerad att jag helt enkelt inte kunde låta bli att köpa ballonger när jag kom till butiken. Why not liksom? Ballonger är lycka (och en smula rädsla att de ska sprängas i ditt ansikte)!
 
Om denna lördag blir som planerat så börjar vi med en liten trip in till Naestved för att se ett slott (?) och senare på kvällen blir det grillparty (om vädret tillåter) , om inte annat så lämnar vi bort grilldelen och gör party! (BALLONGER!) SO happy saturday to you all!
 
 
So silently just walk with me,
Like any other day
No sad goodbyes, no tears, no lies,
Just go our separate ways

And God knows
That it's hard to find the one
But in time, all the flowers
Yes in time,
All the flowers turn to face the sun
 
 
 
 

Dream big!

Kategori: Allmänt

Åh drömmar och mål i livet. Jag blev idag påmind om en av mina stora drömmar via en delad fb länk. Jag är såå inspirerad av den här killen, helt ofattbart häftigt! Min stora dröm är att resa, se världen! Jag vill ha all tid i världen på mig, jag vill resa utan begränsningar, jag vill leva i stunden, jag vill gå på stränder i solnedgången, simma med delfiner, hoppa bungy jump i nya zeeland, åka på safari afrika, dansa på vingliga ben till den brasilianska karnevalen, dansa tango i Argentina, åka luftballong över wien, se en musikal i London, dricka en kall öl på en pub i Dublin, ta en taxi i New York, ta ett morgondopp i Hawai! Ja, I Think you get the Picture!
 
Det goda med min tid här i Danmark är i alla fall att jag har fått mera ro i kroppen, jag är inte lika rastlös! Jag är ung, jag är fri och jag är nyfiken på livet. Ingenting kan stoppa mig! En sak i taget betyder inte att det inte blir av. Jag drömmer alltså har jag ett liv värt att leva.
 

Tillfreds med tillvaron!

Kategori: Allmänt

I feel good right now! Vet inte om det är det vackra vädret, faktumet att jag fick göra så mycket på praktikplatsen idag, att det är höstlov i Danmark (vilket betyder att jag kan sitta var jag vill i bussen= MORE SPACE!), eller att jag har lyckats komma igenom ett riktigt skönt träningspass. Börjar märka av min triceps utmaning, jag tror jag fått en aning mera styrka i mina armar! Jag känner ett sorts lugn och en sorts frid i mig själv! (nej jag ligger inte på dödsbädden och ser ljuset i tunneln) I guess I'm just happy! Och jag kommer njuta så länge jag bara kan av den här känslan! Inte den vanliga måndagsångesten här inte!
 
 

#utansmink

Kategori: Allmänt

Eftersom jag kanske är en gammalmodig Muminmamma, eller bara otroligt vis så vill jag uppmärksamma hur viktigt det är att våga visa den man är född att vara, alltså också utan smink. Visa era små egenheter och brister istället för att skämmas. Ge dessa skavanker extra kärlek istället! Säger absolut inte att det är något fel på smink, men vill bara påminna oss vackra kvinnor (och för all del män) att vi är vackra precis som vi är, cause Babies we were born this way! Blev riktigt inspirerad av aftonbladets kampanj #utansmink med svenska kändisar som postat fotografier osminkade varav också vi vanliga dödliga har följt efter. Så även jag, efter en låång skön dusch! Joina vet jag!
 
Remember, a smile is the most Beautiful thing you can wear!

Brev till mitt 16 åriga jag!

Kategori: Allmänt

Jag blev så inspirerad av det fina brevet som Daniela (www.ddanielas.blogg.se) skrev här om dagen att jag var tvungen att haka på!
 
Hej Ida, här kommer något du kommer tycka är sjukt häftigt på samma gång som du inte är riktigt säker på om du vill läsa det eller inte. Det här är ett brev från ditt 21 åriga själv, surprise! Det jag vill att du ska få ut av det här brevet är först och främst en trygghet, ett hopp! Det är inte ett facit eller ett svar på vilka val du ska göra i livet, för du kommer endå alltid gå dit ditt hjärta leder dig, på gott och ont. Men det kommer göra dig till den personen som skriver detta brevet idag.
 
Så var ska vi börja? Well, som 16 åring kommer du att ha din första pojkvän vilket kommer vara stort för dig, du kommer kanske t.om. ta det lite väl seriöst vilket senare kommer sluta i tårar och hjärtesorg. Och tro det eller ej men du kommer att komma över det. Din fina mamma kommer torka varje tår från din kind och lova dig att du inte är den fulaste och äckligaste personen i världen. Och fast det känns som om en pojkvän är det enda som jan göra ditt liv komplett så är det inte så enkelt. Du vet klichen om att du måste lära dig älska dig själv innan du kan älska någon annan? Den stämmer väldigt bra in på dig min vän. Du har så länge jag kan minnas haft problem med ditt självförtroende, du är aldrig nöjd med dig själv. Relax! Du är inte sämre än någon annan och det önskar jag att du skulle ha lärt dig i en tidigare ålder. Låt inte det du TROR andra tycker om dig påverka hur du ser på dig själv. Men var inte ledsen, när du kommer upp i åldern kommer du mer och mer förstå ditt eget värde, kanske just för att du lärt känna dig själv lite bättre.
 
Du kommer slippa in i gymnasiet (vilket du heller inte trodde du skulle klara av trots riktigt fina betyg, var inte så hård mot dig själv!), du kommer att träffa mycket nya människor, av vilka vissa kommer få en mycket speciell del av ditt hjärta. Du kommer ha ditt första riktiga förhållande och du kommer vara sådär härligt kär och lycklig. Men det är inte menat att hålla för alltid. Men även då förhållandet är slut och ni inte har kontakt längre så kommer du aldrig ha ett ont ord att säga om honom. Så uppskatta tiden ni har tillsammans! Annars så kommer du inte riktigt känna att du hör hemma någonstans. Du hör inte till något gäng som det kanske verkar som om alla andra gör. Men kör ditt eget race! Var vän med alla istället för att försöka passa in genom att inte vara sig själv.
 
Och sen måste vi ta ett snack om dina försvarsmekanismer.. Jag vet att ditt sätt att undvika konflikter och vara alla till lags är att ta clown-rollen. Du lever för att få andra att skratta och tror att det enda sättet att få uppskattning är att vara alla till lags. Men snälla försök tänka på att vara dig själv till lags också. Glöm inte bort att du är en viktig person i ditt liv också, om inte den viktigaste! Ett gott skratt förlänger livet visst, men kom ihåg att det finns stunder då måste ge dig själv en break från clownbusiness! Du vill inte att alla ska se dig som ett skämt utan självrespekt.
 
Tillbaks till det där med att ha för höga krav på dig själv. Snälla, ta inte så stor stress över studentskrivningarna! Det är inte värt att gråta över. Jag kan berätta för dig att efter att du sluppit in till en yrkeshögskola så kommer ingen bry sig om du har ett L eller ett C i religion! Och du kommer ju in på utbildningen du önskat i alla fall! Och angående körkort, var inte rädd, du kommer igenom det, kanske inte på första försöket men åtminstone på det andra.
 
Du har alltid varit en drömmare och kommer vara det än när du är 21 och förmodligen till ditt sista andetag. Du planerar alltid framåt, nästa steg och nästa mål, men du är ganska bra på att bli på hälft med allt och inte stanna upp och njuta av stunden. Så ta tid för dig själv nu och då och bara fokusera på nuet, andas in och andas djupt! Det är resan till destinationen som räknas! Men trots din förvirrade själ kommer du i alla fall göra två stora resor inom dessa 5 år. Du kommer åka på interrail genom Europa och du kommer att åka på praktik till Danmark. Var försiktig och var inte blåögd, men kom ihåg att njuta! Och det vet jag att du kommer göra.
 
Du kommer att flytta från Ekenäs, så håll ut med allt skvaller och de långa vintrarna och uppskatta det så länge det finns där. För efter att du flyttat långt bort hemifrån kommer det aldrig kännas på samma sätt när du kommer tillbaka igen. I din nya stad kommer du att först att flytta ihop med en vän som du inte känt så värst länge, men som i slutändan kommer bli en vän för livet. Ni kommer alltid att finnas där för varandra och komplettera varandras brister! Så se till att njuta av er tid tillsammans också, för efter ett tag kommer du vilja ta ett nytt steg i ditt liv och leva själv. Du kommer hitta en fin etta med vacker utsikt som du älskar med hela ditt hjärta.
 
Så till sist du unga kvinna, livet handlar om att känna och uppleva saker och det kommer du hinna med i överflöd! För mig är det i alla fall viktigast att du alltid kommer ihåg vem du är, vem du vill vara, och hur du vill bli ihågkommen! Möt alltid människor med respekt, döm ingen innan du känner dem, fokusera på det som är positivt, ta hand om dina relationer, ge kärlek och ta inget för givet! Gör misstag men lär dig av dem, och om du har en möjlighet att göra gott för någon annan eller dig själv, ta chansen! Kom ihåg att du är värdefull precis som du är!
 
Puss & Kram
Din bästa vän, Ida
 
 
 

Köpenhamn

Kategori: Allmänt

Nu är jag "hemma" i ghettot igen efter en helt otrolig helg med det bästa sällskapet! Jag har ätit mig rund och go som en boll, jag har sprungit upp och ner för Ströget för att kompensera allt jag åt, jag har varit kulturell och bara sugit in allt jag bara hunnit av de fina höststunderna. Det är nu med blandande känslor jag fortsätter mina sista veckor här i Danmark. Efter att ha träffat någon hemmifrån får man både extra energi att orka mer, men på samma gång också en impuls att hoppa in i pappas kappsäck och ropa "ta med mig hem!". Men fick ett fint mottagande av mina houmies, så nog ska det bli bra här också!
 
 
 

Up an down, here we go!

Kategori: Allmänt

Här har ni en brud med humörsvängningar ska ni veta. Igår svävade jag på moln och var världens lyckligaste. Varför? Jo, jag fick vara med om intressanta patientcase på praktiken, och jag fick vara med och fixa och greja. Sånt tycker jag om! fast det allt som oftast är skrämmande ångrar jag aldrig när jag vågar! MEN idag vaknade jag med det sämsta humöret, allt verkade gå fel, jag vaknade för sent så fick stressa, jag tappade allt jag höll i hela tiden, ute var det svinkallt, bussar och tåg försenade. Men nu såhär till kvällen har jag lugnat ner mig igen! Det var bara en sämre dag! Och jag har trots allt fina saker att se fram emot nu i tre dagar frammåt. Jag får ju nämligen finbesök från Finlandia! Mannen i mitt liv med sällskap anländer till Köpenhamn tidigt imorgon bitti, och det gör jag med!
 
Så nu är det bara att börja packa!
 
 

Brown

Kategori: Allmänt

Hola! Tänkte bara snabbt och lustigt visa lite resultat av min hårfärgningsprocess igår! Jag är nöjd och förundrad. Hur kan det komma sig, oberoende om det står ljusbrunt, brunt, chokladbrunt eller mörkbrunt på paketet är resultatet endå samma vanliga mörkbruna? Well, jag vet ju i alla fall vad jag kan vänta mig!
 
Talk to you later!

Utmaningar i vardagen

Kategori: Allmänt

I ett försök att göra det bästa utav min oktobermånad har jag bestämt mig för att utmana mig själv lite extra. Jag har alltid velat lära mig spanska och jag har alltid haft svaga armmuskler. DÄRFÖR har jag bestämt mig för att i en månads tid lära mig en fras på spanska varje dag + att jag varje dag ska göra ett träningsprogram för triceps. Jag kan verkligen rekommendera sidan jag hittade programmet på, här finns många andra 30 dagars fitness utmaningar också! Kolla in det vet ja!
 
 
Have fun, and just do it!
 
 
 

Ups I did it again!

Kategori: Allmänt

Igår hade jag ju min första praktikdag på min hemsjukvårdspraktik vilket gick kändes riktigt bra. Alla patienter har varit väldigt glada och pratat oavbrutet med mig! En (av nästan alla) patient undrade hur jag talar svenska när jag är från Finland, och frågade vad finnarna säger om det, och utan att tänka närmare på saken säger jag glatt "Perkele"! Ups..tur så hade patienten humor och skrattade bara och klappade i händerna! En annan patient sade glatt "minä rakastan sinua" när han fick veta jag är från Finland. Så man får ju i alla fall gå med ett leende på läpparna i detta land, och jag börjar tro på att danskarna är ett av de gladaste folket i världen!
 
Idag har jag dock varit ledig från praktikplatsen och passade på att åka in till centrum och köpa nya hörlurar och hårfärg. That's right, ikväll ska min grymma utväxt väck! Tills dess, adios!
 
Tycker ja ser ut lite som en Alien i mina hörlurar och fick en plötslig impuls att ta fram min mindre "normala" sida..
För mycket fritid? No way!