Idawho?.blogg.se

If I ever leave this world alive

Brev till mitt 16 åriga jag!

Kategori: Allmänt

Jag blev så inspirerad av det fina brevet som Daniela (www.ddanielas.blogg.se) skrev här om dagen att jag var tvungen att haka på!
 
Hej Ida, här kommer något du kommer tycka är sjukt häftigt på samma gång som du inte är riktigt säker på om du vill läsa det eller inte. Det här är ett brev från ditt 21 åriga själv, surprise! Det jag vill att du ska få ut av det här brevet är först och främst en trygghet, ett hopp! Det är inte ett facit eller ett svar på vilka val du ska göra i livet, för du kommer endå alltid gå dit ditt hjärta leder dig, på gott och ont. Men det kommer göra dig till den personen som skriver detta brevet idag.
 
Så var ska vi börja? Well, som 16 åring kommer du att ha din första pojkvän vilket kommer vara stort för dig, du kommer kanske t.om. ta det lite väl seriöst vilket senare kommer sluta i tårar och hjärtesorg. Och tro det eller ej men du kommer att komma över det. Din fina mamma kommer torka varje tår från din kind och lova dig att du inte är den fulaste och äckligaste personen i världen. Och fast det känns som om en pojkvän är det enda som jan göra ditt liv komplett så är det inte så enkelt. Du vet klichen om att du måste lära dig älska dig själv innan du kan älska någon annan? Den stämmer väldigt bra in på dig min vän. Du har så länge jag kan minnas haft problem med ditt självförtroende, du är aldrig nöjd med dig själv. Relax! Du är inte sämre än någon annan och det önskar jag att du skulle ha lärt dig i en tidigare ålder. Låt inte det du TROR andra tycker om dig påverka hur du ser på dig själv. Men var inte ledsen, när du kommer upp i åldern kommer du mer och mer förstå ditt eget värde, kanske just för att du lärt känna dig själv lite bättre.
 
Du kommer slippa in i gymnasiet (vilket du heller inte trodde du skulle klara av trots riktigt fina betyg, var inte så hård mot dig själv!), du kommer att träffa mycket nya människor, av vilka vissa kommer få en mycket speciell del av ditt hjärta. Du kommer ha ditt första riktiga förhållande och du kommer vara sådär härligt kär och lycklig. Men det är inte menat att hålla för alltid. Men även då förhållandet är slut och ni inte har kontakt längre så kommer du aldrig ha ett ont ord att säga om honom. Så uppskatta tiden ni har tillsammans! Annars så kommer du inte riktigt känna att du hör hemma någonstans. Du hör inte till något gäng som det kanske verkar som om alla andra gör. Men kör ditt eget race! Var vän med alla istället för att försöka passa in genom att inte vara sig själv.
 
Och sen måste vi ta ett snack om dina försvarsmekanismer.. Jag vet att ditt sätt att undvika konflikter och vara alla till lags är att ta clown-rollen. Du lever för att få andra att skratta och tror att det enda sättet att få uppskattning är att vara alla till lags. Men snälla försök tänka på att vara dig själv till lags också. Glöm inte bort att du är en viktig person i ditt liv också, om inte den viktigaste! Ett gott skratt förlänger livet visst, men kom ihåg att det finns stunder då måste ge dig själv en break från clownbusiness! Du vill inte att alla ska se dig som ett skämt utan självrespekt.
 
Tillbaks till det där med att ha för höga krav på dig själv. Snälla, ta inte så stor stress över studentskrivningarna! Det är inte värt att gråta över. Jag kan berätta för dig att efter att du sluppit in till en yrkeshögskola så kommer ingen bry sig om du har ett L eller ett C i religion! Och du kommer ju in på utbildningen du önskat i alla fall! Och angående körkort, var inte rädd, du kommer igenom det, kanske inte på första försöket men åtminstone på det andra.
 
Du har alltid varit en drömmare och kommer vara det än när du är 21 och förmodligen till ditt sista andetag. Du planerar alltid framåt, nästa steg och nästa mål, men du är ganska bra på att bli på hälft med allt och inte stanna upp och njuta av stunden. Så ta tid för dig själv nu och då och bara fokusera på nuet, andas in och andas djupt! Det är resan till destinationen som räknas! Men trots din förvirrade själ kommer du i alla fall göra två stora resor inom dessa 5 år. Du kommer åka på interrail genom Europa och du kommer att åka på praktik till Danmark. Var försiktig och var inte blåögd, men kom ihåg att njuta! Och det vet jag att du kommer göra.
 
Du kommer att flytta från Ekenäs, så håll ut med allt skvaller och de långa vintrarna och uppskatta det så länge det finns där. För efter att du flyttat långt bort hemifrån kommer det aldrig kännas på samma sätt när du kommer tillbaka igen. I din nya stad kommer du att först att flytta ihop med en vän som du inte känt så värst länge, men som i slutändan kommer bli en vän för livet. Ni kommer alltid att finnas där för varandra och komplettera varandras brister! Så se till att njuta av er tid tillsammans också, för efter ett tag kommer du vilja ta ett nytt steg i ditt liv och leva själv. Du kommer hitta en fin etta med vacker utsikt som du älskar med hela ditt hjärta.
 
Så till sist du unga kvinna, livet handlar om att känna och uppleva saker och det kommer du hinna med i överflöd! För mig är det i alla fall viktigast att du alltid kommer ihåg vem du är, vem du vill vara, och hur du vill bli ihågkommen! Möt alltid människor med respekt, döm ingen innan du känner dem, fokusera på det som är positivt, ta hand om dina relationer, ge kärlek och ta inget för givet! Gör misstag men lär dig av dem, och om du har en möjlighet att göra gott för någon annan eller dig själv, ta chansen! Kom ihåg att du är värdefull precis som du är!
 
Puss & Kram
Din bästa vän, Ida
 
 
 

Kommentarer

 • daniela säger:

  du e så bra ida!! :) saknar dej<3

  Svar: tack desamma! vi måste se snart igen!! <3
  Ida

  2013-10-13 | 20:39:33
  Bloggadress: http://ddanielas.blogg.se

Kommentera inlägget här: